Lentäminen on kiehtova, mukaansa tempaava ja monipuolinen harrastus. Lentokoneella voit matkustaa niin kotimaassa kun ulkomaillakin tai käydä ystävien kanssa paikallislennolla katselemassa maisemia. Vastoin yleistä käsitystä lentäminen on aivan tavallisten ihmisten harrastus siinä missä muukin harrastus.

 

Jos suunnitelmissasi on ilmailuun liittyvä ammatti, voi lentoharrastuksesta olla hyötyä myös ammatillisessa mielessä. Yksityislentäjän lupakirja (PPL) muodostaa peruskoulutuksen ansiolentäjän lupakirjaan (CPL) ja liikennelentäjän lupakirjaan (ATPL).

Kuopion Lentäjät aloitti vuonna 2019 myös harrrastajalentäjien kukkarolle hyvin sopivan ultrakevytkoulutuksen. Ultrakevytkoneet on tarkoitettu vapaa-ajan ilmailuun kahdelle hengelle, ansiolentoa niillä ei voi lentää.

KURSSIT

PPL-koulutus hoidetaan yhteistyössä Suomen Ilmailupalvelut Oy:n (SIP) kanssa Kuopiossa. SIP tarjoaa esittelykursseja sekä PPL-, yö-, vesi- ja alkeistaitolentokolutusta.

Kerho antaa UPL-lentokoulutusta jäsenilleen kerholle vuokratulla Eurostar-ultralla. Tarvittavan teoriakoulutuksen voi suorittaa talvisin järjestettävillä kursseilla tai Suomen Urheiluilmailuopiston nettikursseilla.


TOIMINNAN ESITTELY

Järjestämme PPL- ja UPL-esittelykursseja. Jos lentäminen kiinnostaa, ota yhteys toimihenkilöihimme tai kerhon jäseniin.

Esittelykurssi on tarkoitettu helpottamaan päätöstäsi liittyä hyvän ja mielenkiintoisen harrastuksen pariin. Noin 2-3 tunnin mittaisen esittelytapahtuman aikana esittelemme sinulle harrastus- ja kerhotoimintaamme sekä käymme lentämässä lyhyen tutustumislennon, 

ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA (UPL)

Koulutus koostuu minimissään 48 teoriatunnista ja 25 lentotunnista. Yksin pääsee lentämään yleensä 15-20 tunnin koulutuksen jälkeen.

Teoriakoulutus kestää 2-4 kuukautta suoritustavasta riippuen ja lentokoulutus noin kaksi kuukautta.

Koulutuksen voi aloittaa jo 16-vuotiaana (huoltajan suostumuksella) ja lupakirjan voi saada täytettyään 17 vuotta. Normaali terveys riittää ja silmälasit eivät ole esteenä.


YKSITYISLENTÄJÄN LUPAKIRJA (PPL)

PPL-lupakirjakurssi koostuu 100 teoriatunnista ja 45 lentotunnista. Lupakirja oikeuttaa lentämään yksimoottorisia lentokoneita. Yksityislentäjän lupakirjakurssit kestävät oppilaasta riippuen noin 4-8kk.

Koulutuksen voi aloittaa jo 16-vuotiaana (huoltajan suostumuksella) ja lupakirjan voi saada täytettyään 17 vuotta. Normaali terveys riittää ja silmälasit eivät ole este.

Teoriakoulutus koostuu yhdeksästä ilmailun osa-alueesta joita ovat ilmailun säädökset, lentokoneen yleistuntemus, suoritusarvot ja lennon suunnittelu, ihmisen suorituskyky ja rajoitukset, sääoppi, lentosuunnistus, lentotoiminta, lennonteoria, radiopuhelinliikenne ja perusmittarilennonteoria. Teoriakoulutus suoritetaan netissä.

Lentotunneilla harjoitellaan käytännössä teoriatunneilla opitut asiat. Jokainen lento käydään läpi ennen lentoa ja lennon jälkeen.

Lentokoulutus tapahtuu Kuopion Lentokentältä. Koulutuskalustona käytetään Cessna 150 ja 172 SP SkyHawk lentokoneita.

 


VESILENTOKOULUTUS (SEA)

Vesilentokelpuutus tuo ilmailuharrastukseesi aivan uuden ja upean ulottuvuuden. Suomi, tuhansien järvien maahan on täynnä vesilentokenttiä.

Kuopion Lentäjät ry kouluttaa myös joustavasti ammattitaidolla vesilentokelpuutuksia sekä PPL- tai UPL-piloteille. Vesilentokurssin aloittaminen edellyttää vähintään 75 tunnin lentokokemusta.

Vesilentokoulutus koostuu noin 10 tunnin teoriaosuudesta, vähintään 10 tunnin lentokoulutuksesta sekä vähintään 50 lentoonlähdöstä ja laskusta.
Vesilentokurssin päätteeksi tulee suorittaa vielä tarkistuslento erillisen tarkistuslentäjän kanssa.


YÖ–LENTOKOULUTUS (NF)

Yölentokelpuutus laajentaa harrastustasi jopa kelloon katsomatta kelin sen salliessa. Koe uusi ulottuvuus lentoharrastuksessasi ja koe lentämisen vapaus myös kirkkaan kelin pimeässä yössä. Taivaalla tähdet ja kuu, jo kaukaa loistavat teiden, kylien ja kaupunkien valot sekä
öinen kiitotie valoineen tuo upean elämyksen lentoharrastukseesi.

 

Kuopion Lentäjät ry tarjoaa myös ammattitaidolla joustavasti yölentokoulutusta. Koulutus koostuu noin 10 tunnin teoriakoulutuksesta sekä lennonopettajan tekemästä teoriakokeesta.
Lentokoulutus koostuu vähintään 10 tunnin mittaisesta lento-osiosta, joka sisältää perusmittarilennon, lentoonlähdöt ja laskut, laskeutumisvalolla ja ilman, häiriötilanteet, matkalennon, välilaskut sekä tietenkin mieleenpainuvat yksinlennot.

Yölentokelpuutus antaa sinulle oikeuden lentää VFR lentoja kelin salliessa myös auringon laskun ja nousun välisenä aikana, jolloin yön katsotaan vallitsevan.

Yölentokoulutuksen voi suorittaa myös yksityislentäjän (PPL) lupakirja kurssin yhteydessä, mutta suosittelemme sen suorittamista vasta aikaisintaan 80-100 tunnin kohdalla, jolloin koneen peruskäsittely on paremmin jo hallussa. Tällöin saa enemmän irti myös opetuksesta.

Ota yhteyttä, laajenna lupakirjasi yö-kelpuutuksella ja samalla aukeaa uusi upea lisä ilmailuharrastukseesi.